Curiozitati din lumea intreaga despre masajul terapeutic

[Total: 2    Average: 5/5]

Insasi originea cuvantului ,,masaj” a nascut si naste controverse. Unii considera ca acesta provine din limba araba de la cuvantul ,,mass” sau ,,masch” – ,,atingerea usoara”, altii – de la cuvantul grec ,,masso” – ,,a strange cu mana”, ori de la latinescul ,,massa” – ,,ce se lipeste de degete”.

Dar, indiferent de originea cuvantului, sensul cuvantului este acelasi. Din cele mai vechi timpuri masajul a fost o parte componenta a vietii sociale a civilizatiilor antice. Tehnici de masaj de relaxare pentru prima data au fost descrise de indieni si chinezi. In China masajul a inceput sa fie aplicat in cel de-al treilea mileniu i.e.n. si tot pe atunci se conturau si primele saloane de masaj erotic sau exotic, cum era numit in anumite cercuri elitiste.

➡ Inceputuri

Intr-unul din tratatele medicale din India Antica, cunoscut sub numele ,,Ayurveda”, sunt descrise detaliat tehnicile de masaj, utilizate de indieni. Indienii efectuau framantari pe tot corpul – de la partea superioara a corpului pana la picioare. Indienii au fost cei care au unit baile cu aburi si masajul. In timpul masajului din baie, turnau apa pe plite fierbinti, iar aburul care se evapora patrundea in piele. Tot ei au fost cei care au descoperit un tip de masaj anticelulitic cu ventuze. Cand corpul uman era suficient de umed, persoana masata se intindea pe podea, iar apoi era masata.

In Japonia, persoanele care faceau masaj in Orasul Salciilor Plutitoare erau numite gheise.


In Egipt, masajul era combinat cu baia. Din baie, nu iesea nimeni fara masaj. Persoana incalzita era masata, intinsa, framatata si presata cu mana pe diferite parti ale corpului. In ,,Odiseea” lui Homer se povesteşte cum Cercei il ungea pe Odiseu in baie cu uleiuri si unsori, iar femeile framantau corpurile soldatilor inainte de lupta.

In Roma Antica, ca si in China si India au fost deschise scoli de masaj. Datorita romanilor masajul a devenit o parte componenta a sistemului de educatie fizica si militara. Dupa cum mentioneaza Plutarch, marele lider militar roman Julius Caesar, utiliza masajul permanent.

In Turcia si Persia baile si masajul au fost practicate la scara larga. Scoala orientala de masaj se deosebea de scolile din Grecia si Roma Antica. Diferenta era ca turcii masau asemanator cu egiptenii si africanii: frecau si apasau cu degetele, framantau tesuturile. Masajul se facea in bai intr-o camera separata, uscata si incalzita. Specialistii de masaj oriental lucrau cu maini si picioare, acordand o atentie deosebita frecarii si deplasarilor in articulatii.

Leave a Reply